Fractura Colles

Fractura Colles este o leziune a osului antebrațului inferior, în care extremitatea distală a radiusului este fracturată. Această fractură este una dintre cele mai frecvente fracturi ale oaselor antebrațului și este numită după chirurgul irlandez Abraham Colles, care a descris-o pentru prima dată în 1814.

Semne și simptome

Fractura Colles este adesea rezultatul unei căderi pe mână întinsă. Principalele semne și simptome includ durere încheieturii mâinii, umflare, deformare și dificultate în mișcare. Pacienții pot prezenta și sensibilitate la palpare în zona fracturată.

Diagnostic

Diagnosticul fracturii Colles se face de obicei prin examinarea clinică și radiografii. Radiografiile pot evidenția aliniamentul fracturii și gradul de deplasare a fragmentelor osoase.

Tratament

Tratamentul fracturii Colles poate varia în funcție de severitatea leziunii. În general, tratamentul conservator implică imobilizarea în gips pentru o perioadă de timp pentru a permite vindecarea. În unele cazuri, în special atunci când fractura este deplasată sau instabilă, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru realinierea și fixarea fragmentelor osoase.

Complicații

Complicațiile asociate cu fractura Colles pot include afectarea nervilor sau a vaselor de sânge în apropiere, încetinirea sau incapacitatea vindecării, rigiditatea articulară și deformități permanente ale încheieturii mâinii.

Recuperare

Recuperarea după fractura Colles poate dura câteva săptămâni sau chiar luni, în funcție de severitatea fracturii și de răspunsul pacientului la tratament. Terapia fizică și exercițiile de întărire pot fi utile pentru restabilirea mobilității și forței încheieturii mâinii.

Prevenție

Pentru a preveni fracturile Colles, este important să se evite căderile și să se adopte măsuri de siguranță adecvate, cum ar fi utilizarea echipamentului de protecție adecvat în timpul activităților care prezintă un risc crescut de traumatisme.

Fractura Colles este o leziune frecventă a încheieturii mâinii, care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților. Este important să se acorde atenție diagnosticului și tratamentului precoce pentru a minimiza complicațiile și pentru a facilita recuperarea pacientului.

Întrebări frecvente

Întrebare Răspuns
Care sunt cauzele comune ale fracturii Colles? Cauzele comune ale fracturii Colles includ căderea pe mână întinsă, accidentele sportive sau alte traume directe asupra încheieturii mâinii.
Cum se diagnostichează fractura Colles? Fractura Colles este diagnosticată în mod obișnuit prin examinarea clinică și radiografii. Radiografiile pot arăta aliniamentul fracturii și gradul de deplasare a fragmentelor osoase.
De ce este important tratamentul precoce al fracturii Colles? Tratamentul precoce al fracturii Colles este important pentru a minimiza complicațiile și pentru a facilita recuperarea. Ignorarea sau amânarea tratamentului poate duce la vindecări încetinite sau la complicații suplimentare.
Cât timp durează recuperarea după o fractură Colles? Timpul de recuperare după o fractură Colles poate varia în funcție de severitatea fracturii și de răspunsul pacientului la tratament. În general, recuperarea poate dura câteva săptămâni sau chiar luni.
Ce măsuri pot fi luate pentru prevenirea fracturilor Colles? Pentru a preveni fracturile Colles, este important să se evite căderile prin adoptarea măsurilor de precauție adecvate, cum ar fi utilizarea echipamentului de protecție și menținerea unei atenții sporite în medii cu potențial crescut de risc de accidente.
Photo of author

Meno

Lasă un comentariu