Fractura clavicula

Clavicula este un os lung și subțire, care face parte din structura oaselor umane. Fractura claviculei este o leziune comună care poate surveni în urma unui traumatism direct sau indirect asupra umărului sau a brațului.

Cauze și mecanisme de producere

Fractura claviculei poate fi cauzată de diverse accidente sau evenimente traumatice, precum căderi pe umăr sau pe mână întinse, accidente de mașină, accidente sportive sau lovituri puternice în zona umărului. Această leziune poate apărea și în urma unei contracții violente a mușchilor pectorali sau a tensiunii exercitate asupra claviculei în timpul nașterii, la nou-născuți.

Indiferent de cauză, fractura claviculei poate fi rezultatul unei fracturi deschise sau închise, în funcție de modul în care pielea este afectată în zona fracturii.

Semne și simptome

Fractura claviculei poate fi însoțită de următoarele semne și simptome:

 • Durere acută în zona umărului sau a brațului;
 • Sensibilitate la atingere în zona fracturată;
 • Deformare vizibilă sau umflături în zona fracturată;
 • Dificultate în mișcarea brațului sau umărului;
 • Crepitație (sunete specifice) la mișcarea claviculei;
 • Hematom (vânătăi) în zona afectată.

Diagnostic și tratament

Pentru diagnosticarea unei fracturi de claviculă, medicul poate recomanda efectuarea unor investigații precum radiografii sau tomografii computerizate, pentru a evalua exact localizarea și severitatea leziunii.

Tratamentul fracturii de claviculă poate varia în funcție de severitatea leziunii și de starea generală a pacientului. Opțiunile de tratament pot include:

 • Imobilizarea cu ajutorul unui bandaj, guler cervical sau aparat gipsat;
 • Terapie fizică pentru îmbunătățirea mobilității și a funcției;
 • Intervenție chirurgicală în cazurile severe sau în care fragmentele osoase sunt deplasate sau expuse;
 • Medicație pentru controlul durerii și reducerea inflamației.

Este important ca pacientul să urmeze recomandările medicului și să respecte planul de tratament pentru a asigura vindecarea adecvată a fracturii și pentru a evita complicațiile ulterioare.

Prognostic și recuperare

Cu un tratament adecvat și o îngrijire corespunzătoare, majoritatea fracturilor de claviculă se vindecă complet în câteva săptămâni sau luni. Prognosticul depinde de gradul de severitate al fracturii și de starea generală a pacientului.

Recuperarea poate include sesiuni regulate de fizioterapie pentru restabilirea mobilității și a forței în zona afectată. Este important ca pacientul să urmeze cu strictețe indicațiile medicului și să evite activitățile care pot pune în pericol procesul de vindecare.

Prevenție

Pentru a preveni fracturile de claviculă, este recomandat să se evite situațiile care pot duce la traumatisme grave în zona umărului sau a brațului. Utilizarea echipamentului de protecție adecvată în timpul activităților sportive sau a muncii fizice poate reduce riscul de leziuni grave.

De asemenea, menținerea unei diete echilibrate și a unui stil de viață sănătos poate contribui la menținerea sănătății oaselor și a sistemului musculo-scheletic în general.

Complicații posibile

Fractura claviculei poate fi asociată cu diverse complicații, care pot apărea pe parcursul procesului de vindecare sau ulterior acestuia. Unele dintre complicațiile posibile includ:

 • Neconsolidarea fracturii, în cazurile în care fragmentele osoase nu se reunesc corespunzător;
 • Infecții la nivelul zonei fracturate, care pot necesita tratament antibiotic și intervenție chirurgicală;
 • Limitări permanente ale mișcării sau funcționalității umărului sau a brațului;
 • Dezvoltarea unor afecțiuni cronice, precum artrita, în zona afectată;
 • Durere cronică sau disconfort în timpul mișcării, chiar și după vindecarea completă a fracturii.

Întrebări frecvente

Întrebare Răspuns
Care sunt semnele unei fracturi de claviculă? Fractura de claviculă poate fi însoțită de durere acută, umflături în zona fracturată, dificultate în mișcarea brațului sau umărului și alte simptome. Este important să consultați un medic pentru diagnostic și tratament adecvat.
Cât durează vindecarea unei fracturi de claviculă? Timpul de vindecare poate varia în funcție de severitatea fracturii și de tratamentul aplicat, dar majoritatea fracturilor de claviculă se vindecă complet în câteva săptămâni sau luni.
Există riscul de recidivă după vindecarea unei fracturi de claviculă? Da, în unele cazuri, există riscul de recidivă sau de complicații pe termen lung, cum ar fi durerea cronică sau limitările funcționale. Este important să urmați îndrumările medicului pentru a minimiza acest risc.
Photo of author

Meno

Lasă un comentariu